A A A

Bonkreta Williamsa

Bonkreta Williamsa. 1) W młodości drzewo rośnie silnie, później słabo, tworzy koronę nieregularną, zagęszczoną. 2) Na mróz bardzo wrażliwe. 3) Na parch średnio wrażliwe, na zarazę ogniową wyjątkowo silnie wrażliwe. 4) Zapylacze: Bera Herdego, Faworytka, Komisówka, Konferencja, Lip-cówka Kolorowa, Paryżanka. 5) Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania. 6) Owocuje bardzo obficie, przeważnie co roku. 7) Owoc średniej wielkości lub duzy, jajowaty, symetryczny, o nierównej, guzowatej powierzchni. Skórka cienka, delikatna, słomkowozółta, nieco ordzawiona, z jasnopomarańczowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ biały, delikatny, rozpływający się, bardzo soczysty i bardzo smaczny. Owoce dojrzałe źle znoszą transport. 8) Dojrzewają na początku września, przechowują się do 2 tygodni. 9) Jedna z najpopularniejszych grusz na świecie. W Polsce nadaje się do uprawy w ciepłych stanowiskach i w pobliżu niedalekiego rynku zbytu, np. przetwórni.